Indisk Kyckling Curry
Till att börja med kan man ju fundera på varför man gör distinktionen och säger indisk curry. Kommer inte curryn från Indien? Jo, men i detta fall vill jag markera att vi inte kommer att använda oss av de där gula burkarna som finns i snabbköpet utan göra en curry på samma sätt som indierna själva. Förresten är det kanske lite väl överdrivet att påstå något sådant. För i indien finns inget, ett enda curry recept, utan massor. Förmodligen någonstans i närhetan av hur många husmödrar som bor där borta.
Det här receptet har jag förresten hittat på den utmärka matsidan, Show me the Curry, en engelsk site som drivs av två indiska kvinnor, Hetal och Anuja.
6 pers
ca 1 kg kycklingkött med eller utan ben.
2 msk olja
2 skivade lökar
3 hackade tomater
1 kanelstång
1 svart kardemummakärna
4 hela svart pepparkorn
½ msk kumminfrön
½ Msk pressad vitlök
½ Msk riven ingefära
1 Msk Garam masala
Chilipulver och salt att strö
Yoghurt så det täcker lagom
2 msk Citronjuice
Färsk koriander
Grön färsk chili att strö
Börja med att sätta en panna på medium värme. Häll i olja och vänta lite tills den är varm. Häll i kumminfröna och fräs lite grann. Fortsätt med kanelen, kardemumman och pepparkornen. Fräs och rör om. Tillsätt lök. Fräs tills löken blir glansig. Det tar några minuter. Frestas inte att höja värmen för att snabba på det hela. Du vill inte bränna sönder kryddorna. Nu i med ingefära och vitlök. Fortsätt att fräsa lite till. Löken får bli lite brun. Men inte svart! Dax att tillsätta tomaterna.
I nästa skede kommer ett i receptskrivningssammanhang besvärligt pedagogiskt moment. Här ger vi frihet till läsaren att bruka urskiljning. Du kan nu hälla i så mycket chili som du själv känner för? Alltså ta chilipulver efter humör och mod. Från 1 tsk till 2 msk, eller nått. Mycket är upp till dig hur het du vill att din Curry ska bli. Fräs och rör om. Tillsätt garam masala och salt. Fortsätt fräsa tills tomaterna mjuknat, ungefär 5 minuter. Tillsätt kycklingen. Rör om ordentligt. Försök se till att all kyckling blir ordentligt insmord med kryddor. Koka i ca 6,7 minuter utan lock. Tillsätt yoghurt, ungefär 2-4 dl. Här får du återigen själv bestämma hur din curry ska se ut. Nu är det dax att täcka med lock. Koka ytterligare 10 minuter. Tillsätt citronjuice efter smak. Försök bedömma hur simmig och "såsig" din gryta är. Nu kan man reda av curryn med lite maizena om man vill.
Servera med hackad chli och koriander. Jag tycker även att man ska ha någon kall yoghurt till. I synnerhet om man gjort sin curry het.
Svādiṣṭ khānā