Mustig köttfärslimpa

Köttfärslimpa har verkligen alla förutsättningar att bli tråkig. Många är vi som minns skolmatsalens tuggummiröra som bara var så tråkig och utan karaktär. Samtidigt kan köttfärslimpa bli en smaklig upplevelse med lite fantasi och kärlek. Vad som hehövs är bara lite idéer och mod för att piffa till sin meatloaf. Vanligen behövs nått för saftigheten. Då kan vi använda oss av potatis, bröd eller morötter. Sedan tar vi nått för att bredda smaken - ost, bacon, röksåser eller vitlök eller kanske en kombination av detta. Sist en medvetenhet om att vi behöver långsam bakning i ugnen för att slippa den stenhårda skorpan som annars kan komma. Dessutom finns oändliga möjligheter till att fylla sin limpa med nått spännande. Endast fantasin sätter gränser.  Idag gör vi en lite större laddning då köttfärslimpa går alldeles utmärkat att frysa in om det blir över nått.

6-8 pers

1 kg köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
1 pkt bacon
50-100 g ädelost
1 dl ströbröd
1½ dl mjölk
1 dl grädde
2½ tsk salt
2 tsk vitpeppar
50 gram smör eller margarin
1½ tsk soja

Gör så här

Börja med att hacka löken fint samt sautera den. Kyl. Gör det samma med baconen. Blanda samma ägg, ströbröd ädelost, mjölk, grädde, soja samt kryddor i en rymlig bunke . Låt svälla. Tillsätt lök och bacon när detta svalnat. Tillsätt till sist köttfärsen och rör om ordentligt så att allt smakens blir jämnt fördelat. Här tycker jag att du ska göra ett litet smaktest. Stek lite köttfärs. Smaka. Krydda mer vid behov.

Forma nu köttfärsen till en limpa och ställ ner i ugnsform. Runt 175°C är lämpligt och i ca. 40-45 minuter. Om du har en termometer sätter in den och väntar tills innertemperaturen är ca. 70°C

Ta ut limpan när den blivit klar och ta tillvara saften som ligger i formen. Häll över i kastrull. Värm upp, smaka av och tillsätt lite gräddmjölk. Krydda om du vill och red av. Njut.

Servera köttfärslimpan i skivor, med gräddsås och potatis. Lingonsylt eller gelé passar  bra till eller varför inte saltgurka. Sedan är det aldrig fel med grönsaker. Kanske en fräsch sallad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0