Mustig köttfärslimpa
6-8 pers
1 kg köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
1 pkt bacon
50-100 g ädelost
1 dl ströbröd
1½ dl mjölk
1 dl grädde
2½ tsk salt
2 tsk vitpeppar
50 gram smör eller margarin
1½ tsk soja
Gör så här
Börja med att hacka löken fint samt sautera den. Kyl. Gör det samma med baconen. Blanda samma ägg, ströbröd ädelost, mjölk, grädde, soja samt kryddor i en rymlig bunke . Låt svälla. Tillsätt lök och bacon när detta svalnat. Tillsätt till sist köttfärsen och rör om ordentligt så att allt smakens blir jämnt fördelat. Här tycker jag att du ska göra ett litet smaktest. Stek lite köttfärs. Smaka. Krydda mer vid behov.
Forma nu köttfärsen till en limpa och ställ ner i ugnsform. Runt 175°C är lämpligt och i ca. 40-45 minuter. Om du har en termometer sätter in den och väntar tills innertemperaturen är ca. 70°C
Ta ut limpan när den blivit klar och ta tillvara saften som ligger i formen. Häll över i kastrull. Värm upp, smaka av och tillsätt lite gräddmjölk. Krydda om du vill och red av. Njut.
Servera köttfärslimpan i skivor, med gräddsås och potatis. Lingonsylt eller gelé passar bra till eller varför inte saltgurka. Sedan är det aldrig fel med grönsaker. Kanske en fräsch sallad.
Kommentarer
Trackback