Pastagratäng med bacon

Egentligen är det rätta namnet Pasta el forno och syftar på en ugnsrätt. Denna rätt kan varieras i det oändliga. Full anarki gäller. Men naturligtvis fungerar det att säga pastagratäng. Pastagratäng är en relativt enkel maträtt att göra iordning men trots det blivit en allt mer sällsynt gäst på våra middagsbord. Utan att ha något veteskapligt stöd för mitt påstående så undrar jag om inte gratängen hade sin peak under 70-talet. Rätta mig gärna.

Nå, börja med att koka upp pasta. Redan här inser vän av ordning att detta är en utmärkt maträtt att ta till dagen efter man ätit pasta och fått över makaroner. Skiva upp lök och dina andra grönsaker och fräs dem i stekpanna. Stek bacon. Blanda nu ner ingredienserna i gratängform. Täck med riven ost.

Nu ska vi göra en så kallad bechamelsås. Smält smör i kastrul. Pudra över mjöl och låt fräsa ihop en stund men det bör inte brännas. Späd med mjölk under vispning. Häll på mjölk tills du känner dig nöjd med konsistensen. Låt såsen puttra under övervakning. Ungefär i 5 minuter. Denna sås bränner mycket lätt fast i botten. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite nyriven muskot. När du är nöjd med ditt verk häller du såsen över gratängen. Sätt in i varm ugn, 250°C i 10 minuter eller tills du fått en snygg yta på gratängen


Pastagratäng 4 pers

300-400 g pasta
2 pkt bacon
1 lök
1 vitlöksklyfta
½ purjolök
4-5 soltorkade tomater
ev. paprika
ev. tomat
Riven ost


Bechamelsås 4 pers

3 msk smör
3 msk vetemjöl
6-7 dl mjölk ( Byt gärna lite mjölk mot grädde)
salt, peppar

Till detta äter vi en tomatsallad samt lite pesto.

Bon appetit

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0