Pestobakad torsk

Italien möter västerhavet. Ahhh, denna ljuvligt doftande sås lyfter torsken från djupen upp till himmeln och ner på våra tallrikar. Vilken metafor! Här har vi en underbar örtsås från medelhavsområdet. Det finns ett antal likande såser eller röror som är baserade på vad naturen har att bjuda och vi nordbor har öppnat famnen för dem. Tack och lov för det.

Det finns flera sätt att göra sin pesto. Dels kan man kasta de fem ingredienserna i en mixer, köra en stund och påstå att man har en pesto. Eller så kan man göra som italienarna och kärleksfullt mortla sin pesto. Pesto betyder stött, krossad eller nertrampad och ska, som namnet antyder, stötas i mortel. Ingredienserna är riven pecorino, vitlök, basilika, pinjenötter och olivolja. Man börjar med att stöta vitlöken med osten och nötterna, sedan det gröna och sist rörs oljan i. Peston kan göras fast till konsistensen eller mer flytande.

Men ingen regel utan undantag. Det finns mängder av varianter av pesto. Det vanligaste är att byta pecorinon mot Grana Padano eller Parmigiano-Reggiano. Några avfällingar byter basilikan mot persilja, pinjenötterna mot valnötter osv. Men varför måste man mortla joxet, undrar vän av ordning (läs stressad middagsansvarig)? Jo, kort och gott för att det smakar så mycket bättre. Mixad basilika tenderar att smaka bitterat och mixad vitlök smakar mindre. Och ett tips från coachen. Använd helst en rejäl mortel av sten. Gjutgods färgar blöta varor och ju större mortel du använder desto enklare är det för dig.

Det är viktigt att komma ihåg när man gör sin pesto att det är inte så viktigt med måttangivelserna. Allt är lite på en höft. Kan du tänka dig en italiensk patrona stå och väga upp 50 gram pinjenötter??

30- 50 gram  pinjenötter 
2 kruka(or)  basilika 
1-2 st vitlöksklyfta(or) 
100 gram  parmesanost 
2 dl olivolja 
flingsalt, ev svartpeppar från kvarn

Nu till dagens middag. Se till att fisken är tinad om den varit fryst. Använd helst färsk fisk om du kan. Anledning? Fisk som varit fryst blir aningens mindre fast i köttet. Skär upp i portionsbitar. Salt och peppra varsamt. Lägg på en fint lager med pesto och ställ in i ugn. Temperatur? Har du bråttom kör du på traditionella 175°C annars kan du gärna sänka temperaturen en aning. Ju högre temperatur desto mer vätska kommer att försvinna från fisken. Vill man bevara fisken är det bättre med lite lägre temperatur. Känn gärna på fisken efter 15-20 minuter. Den ska vara lite fast i köttet då är den klar. Osäker? Vänta i några minuter. 

Jag bjuder på en god risotto för att hålla i det italienska temat. Men du kan lika gära bjuda på potatis, ris, pasta eller varför inte en Ceasarsallad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0