Skånsk kalops

Man kan fundera på vad det är för skillnad mellan skånsk kalops och vanlig kalops? Egentligen så handlar det om något så trivialt som morötterna. Dessutom verkar skåningarna satsa lite mer på buljongen. En skånsk kalops ska vara mustig. Annars är ju den viktigaste ingrediensen i kalops förutom själva långkoket av högrev, kryddpepparn. Det är dessa små korn som ger denna kung av husmanskosten dess själ. Plocka undan dem och vips så är det en kort och gott en köttgryta. Och som sagt. Här pratar vi åtminstone 4 timmars kok. Men det är det värt.

4 Pers

800 g grytbitar av nötkött
3 3 st gula lökar
2 2 st morötter
10 10 st kryddpepparkorn
2 2 st lagerblad
1 1 tsk timjan
0.5 0.5 l kalvbuljong
salt
peppar från kvarn
smör och olja till stekning
1 1 msk maizena
hackad persilja

Gör så här

Skiva morötterna och lökarna. Värm upp en stekpanna med smör och olja. Bryn grytbitarna tillsammans med löken och morötterna.
Salta, peppra och lägg över det i en gryta. Bryn i omgångar så att köttet får vacker färg.
Tillsätt buljong och kryddor. Koka kalopsenen sakta under lock tills köttet känns mört. Gärna i cirka 3-4 timmar.
Red vid behov kalopsen till simmig konsistens med lite maizena utrört i vatten. Smaka av med salt. Strö hackad persilja över innan servering och glöm för allt i värden i bort rödbetorna.


Kommentarer
Postat av: Linalotta

mmm ser gott ut det du pysslar med!! Blev så sugen på flyg jacob när jag kollade in sidan! Inte dumt alls!! Laga på och hoppas den fin fina nyheten kommer ut ordentligt på byn snart för iden är ju toppen!! Det här hade jag iallafall gillat när jag bodde i studentlådan! Hemlagat är helt rätt i tiden!!

2010-02-02 @ 14:46:10
URL: http://www.linalottascrappar.blogspot.com
Postat av: Linalotta

Om jag inte missar nåt så saknar jag länken till veckomatsedeln från bloggsidan!!? :)

2010-02-02 @ 15:20:36
Postat av: Farsan

Tack, LinaLotta! Det stärker mig att se att det finns andra som gillar idéen.

Länk till och från hemsida kommer inom kort samt bättre marknadsföring av detsamma.

2010-02-02 @ 15:38:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0