Mumsig fiskgryta med aioli

Precis som med mycket annan mat kan en fiskgryta varieras i det oändliga. Och jag älskar verkligen alla dessa fiskgrytor som till exempel de franska med touch av vitlök, vin och tomater eller de spanskinspirerade med all sin hetta och de med dragning åt det asiatiska med lime och koriander. Ahhh, underbara matminnen smyger sig fram!

Men idag tänkte jag plocka fram ett allt i ett recept som är inspiredad av Sillmans fisksoppa. Ett recept som finns i olika varianter. Såklart!

4 pers.

400 g fisk (lax, hoki eller vad du har hemma. Blanda gärna)
2 potatisar (skalade)
1 lök
1 fälkål
1 paprika
1 burk hela tomater
1 tsk curry
2 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
2 dl mjölkgrädde (50/50)
Timjan
cayennpeppar
salt och peppar
ev. räkor på toppen

Gör så här

Börja med att skala och skära upp grönsakerna och potatisen i lämpliga storlek. Hetta upp olja och släng ner potatis och fänkål. Fräs och rör om. Ner med lök och paprika samt pudra över curryn. Rör om ordentligt. Tillsätt burktomaterna. Låt koka en stund. Tillsätt vin och buljong. Låt koka upp. Tillsätt gräddmjölken. Låt åter koka upp och sänk värmen. Nu kan detta stå och puttra upp till en halvtimme om du vill. Grytan blir bara godare ju mer den får komma tillsammans. Under tiden har du tid att slå en aioli, duka eller kanske städa lägenheten.

Inför servering är det dax att tillsätta fisken som du skurit i 2*2 cm bitar. Fortsätt sjuda i 5-7 minuter och passa samtidigt på att smaka av med cayenn, salt och peppar. Toppa varje tallrik med lite räkor och lite fint skuren dill och/eller persilja.

Serveras med aioli och ett gott bröd



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0