Gorgonzolafylld Laxfilé med sherrysås
Nu kan du börja med laxen. Börja med att söka efter eventuella ben som du i så fall drar ut. Skär även bort bukfett och om det finns kvar några fenor. Dela sedan filébiten rakt av i fyra lika stora bitar. En lämplig middagsstorlek ligger runt 150-170 g. Lägg varje bit med skinnsidan ner på skärbrädan. Gör med en vass kniv ett snitt liksom en "ficka" mitt på varje laxbit. Se till att snittet ej blir för djupt i början och i slutet. Lägg nu laxbitarna i en smord, ugnsfast form. Fördela osten i "fickan" på varje laxbit. Pensla laxen med olja och salta lätt över det hela. Drag några varv på pepparkvarnen också. Sätt ugnen på 200° och ställ laxen på galler i mitten av ugnen i 6-8 minuter. När fisken ligger i ugnen och gosar till sig så passar du på och värmer upp såsen och pressar potatisen. Om du tycker såsen är lite för "rinnig" spär du bara med lite maizenaredning. Lätt som en plätt.
Det här behövs
600-700 g benfri mittbit av laxfilé
100-150 g gorgonzola eller annan mild ädelost
ca 1 msk oliv- eller matolja olja till pensling
ca 1/2 tsk flingsalt och lite peppar
Sherrysås:
1 1/2 dl crème fraiche
1 1/2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 dl torr sherry
1-2 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning
Gör så här:
Servera pressad potatis, citron och sherrysås. Glöm inte bort sallad. Jag tycker att smörslungad sparris eller haricote verts passar också bra.
Vintips: Jag skulle nog satsa på en god Riesling och då kanske en New Zeeländare. Stoneleigh Riesling (nr 6498) Riesling har den där friskheten och lätta sötman som behövs till gorgonzolan.
Kommentarer
Postat av: Marie Lindström
Mums.. de där skulle jag vilja ha till middag.. inspirerade iaf min man till att göra Laxsoppa.. mums de me../MoM
Postat av: Farsan
Hej, Marie! Vad kul att du hittat hit. Det är bara att beställa så kommer jag bums...
Fast laxsoppa är inte illa det heller.
Trackback