Gorgonzolafylld Laxfilé med sherrysås

Ahhh. Äntligen fredag! Och då måste man unna sig lite fredagslyx. Lax är en underbar fisk. Lätt att tillreda och god i smaken. Att den dessutom är nyttig gör ju inte saken mindre tråkig, eller hur? Här plockar vi fram ett ganska så populär laxrecept. Börja med såsen så slipper du stressa. Börja med att koka ihop vatten med en halv buljongtärning. Jag brukar dessutom använda mig av lite fisk- och hummerfond. Smaka av. Häll ner både cream fraiche och grädde och låt allt koka en stund. När du tycker att du fått en god smak på fonden kan du fylla på med en god sherry. Dax att smaka av igen. Om du är nöjd med smaken ställer du bara undan kastrullen till dess att det är dax för servering.

Nu kan du börja med laxen. Börja med att söka efter eventuella ben som du i så fall drar ut. Skär även bort bukfett och om det finns kvar några fenor. Dela sedan filébiten rakt av i fyra lika stora bitar. En lämplig middagsstorlek ligger runt 150-170 g. Lägg varje bit med skinnsidan ner på skärbrädan. Gör med en vass kniv ett snitt liksom en "ficka" mitt på varje laxbit. Se till att snittet ej blir för djupt i början och i slutet. Lägg nu laxbitarna i en smord, ugnsfast form. Fördela osten i "fickan" på varje laxbit. Pensla laxen med olja och salta lätt över det hela. Drag några varv på pepparkvarnen också. Sätt ugnen på 200° och ställ laxen på galler i mitten av ugnen i 6-8 minuter. När fisken ligger i ugnen och gosar till sig så passar du på och värmer upp såsen och pressar potatisen. Om du tycker såsen är lite för "rinnig" spär du bara med lite maizenaredning. Lätt som en plätt.


Det här behövs

600-700 g benfri mittbit av laxfilé 
100-150 g gorgonzola eller annan mild ädelost
ca 1 msk oliv- eller matolja olja till pensling
ca 1/2 tsk flingsalt och lite peppar

Sherrysås:

1 1/2 dl crème fraiche
1 1/2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 dl torr sherry
1-2 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning

Gör så här:

Servera pressad potatis, citron och sherrysås. Glöm inte bort sallad. Jag tycker att smörslungad sparris eller haricote verts passar också bra.

Vintips: Jag skulle nog satsa på en god Riesling och då kanske en New Zeeländare. Stoneleigh Riesling (nr 6498) Riesling har den där friskheten och lätta sötman som behövs till gorgonzolan.

Kommentarer
Postat av: Marie Lindström

Mums.. de där skulle jag vilja ha till middag.. inspirerade iaf min man till att göra Laxsoppa.. mums de me../MoM

2010-02-06 @ 16:12:28
Postat av: Farsan

Hej, Marie! Vad kul att du hittat hit. Det är bara att beställa så kommer jag bums...

Fast laxsoppa är inte illa det heller.

2010-02-07 @ 14:47:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0