Stuvade makaroner och köttbullar
Barnens favorit. Fast när slutar man egentligen vara barn? Tur för oss vuxna att man aldrig gör det. Nå, hur gör man stuvade makaroner då? Det finns två bra sätt. Metod #1. Koka upp mjölk med lite smör och salt. Tillsätt makaronerna och koka mycket försiktigt tills mjölken och stärkelsen i makaronerna har bildat en skön förening. Metod #2. Koka makaronerna på traditionellt sätt. Gör samtidigt en redning. När makaronerna kokat färdigt häller du av vattnet och tillsätter lämplig mängd redning. Krydda. Fast då infinner sig frågan hur man gör en redning. Busenkelt. Värm upp mjölk, smör, krydda och red av med lite maizena. klart!
enl. #1
5 dl makaroner (Kungsörnen Gammaldags Ideal)
1 liter mjölk
0,5 tsk salt
malen peppar
muskotnöt, helst färskriven.
Till detta ska det vara köttbullar, små köttfärsbiffar eller i absolut nödfall falukorv. Men har du bara lite koll på planeringen behöver du inte hemfalla åt sådana odygder som korv. Då hinner du lätt smälla ihop lite smet och platta till några småbiffar.
4 pers.
500 g köttfärs
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
½ tsk salt
smör
1 tsk grovmalen peppar, t ex - vit- svart- grön- och rosépeppar
1 tsk soja
Gör så här
Blanda köttfärs, vitlök, dijonsenap och salt till en jämn färs. Forma färsen till några småbiffar eller rulla köttbullar. Ett tips är att blöta händerna under tiden du håller på med köttfärs. Allting blir så mycket enklare. Stek dem i smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Ta upp biffarna.
Intressant fortsättning
I detta läge föreslår jag att man deglacerar stekpannan. Alltså att man kokar ur pannan först med lite vatten, sedan creme fraiche eller grädde. Tillsätt lite soja och önskade kryddor och voila. Du har en god sås till maten Lägg ner biffarna. Koka försiktigt någon min. Mums!