Boeuf Bourgignon
Köttgrytornas köttgryta kallas denna anrättning. I synnerhet av franska kockar. De anser förövrigt att morötter bara är ett bevis på snålhet. Grytan ska innehålla kött och vin, dyrt vin och inget annat. Que c'est. Men det är de dryga franska kockarna som tycker det, som sagt. Vi i Sverige är av en helt annan uppfattning och har insett att grönskakerna och de övriga tillbehören behövs för att lyfta denna mycket mustiga måltid till en modern middag.
Hemligheten bakom denna underbara maträtt är tid. Massor av tid. Ju längre tid köttet får koka desto mustigare och godare blir resultatet. Jag ger grytan minst 4 timmar. Fast då behöver man å andra sidan inte göra så mycket annat än sniffa och slicka sig om munnen inför vad som ska komma. För det andra. Använd högrev och inte någon snygg fransyska. Denna maträtt kräver ett kött som tål att puttra länge och det klarar högrev, bog och bringa.
4 pers.
1 kg högrev
1 bit rökt sidfläsk eller bacon
2 morot
2 stor gul lök
5 dl flaska rödvin
5 dl god buljong
2 hg champinjoner
3 vitlöksklyftor
liten påse smålök
4 lagerblad
1 tsk timjan
färsk bladpersilja
olja
salt och peppar
Gör så här:
Skär köttet i 2 cm stora bitar. Skär fläsket i strimlor. Skär löken och moroten ganska smått. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Fräs det strimlade baconet i en tjockbottnad gryta. När fettet smält häll i grönsakerna och fräs dem lätt utan att bryna. Lägg så i det brynta köttet. Tillsätt lagerblad, salt och peppar. Häll på vinet och pressa i vitlöksklyftorna. Låt det hela koka upp, sänk värmen och låt det småputtra. Bryn champinjonerna i stekpanna och ställ dem åt sidan. En halvtimme innan grytan är färdig slår du i champinjoner och syltlök. Klipp över bladpersilja.
Tillbehör:
Gremolata, snygga grönsaker, potatismos
Vintips: Naturligtvis ska det vara en Bourgignon till dagens anrättning, vad annars?
5003 Beaujolais-Villages 79:-
95989 Santa Duc Les Quatre Terres 119:-