Dansk sjömansbiff
Vän av ordning kan fundera på vad som är fel med våra svenska sjömän? Duger inte de i denna maträtt? Skämt å åsido. Skillnaden mellan vanlig eller svensk sjömansbiff och den danska är valet av kött. I den traditionella rätten används nötkött av typ innanlår medan man använder sig av köttfärsbiffar i den danska varianten. I övrigt används potatis, lök, öl och buljong.
Detta är en mycket god allt-i-ett maträtt, väl värd att ta till ibland. Dock krävs lite förberedelse.
4 port.
600g nötfärs
smör och olja till stekning
1 st gul lök (stekt och finskuren)
2 skivor vitt bröd eller ströbröd
2 dl mjölk
salt, peppar, épice riche (fyra kryddor)
skybotten
lagerblad, timjan, kryddpeppar
1 flaska mörkt öl
4 dl sky
7-8 potatisar
2 st gula lökar i skivor
Gör så här
Blanda färsen och krydda väl. Fega inte här. Potatisen och biffarna kräver en del kryddning. Jag brukar låta brödet ligga i mjölken tillsammans med den stekta löken. Forma till små biffar och stek försiktigt i lite smör och olja. Deglacera stekpannan och ta till vara skyn. Lägg biffarna i kastrull och koka väldigt försiktigt med öl, kryddor och sky. Potatisen skivas i ca 1 cm tjocka skivor och steks i fett. Lägg i en annan kastrull med lika kryddor, öl och sky. Låt koka tills de är mjuka. Till detta steks lökringar. Hälften av löken får koka med potatisen, hälften med biffarna. Det går naturligtvis att blanda biffar och potatis dock kräver detta en relativt stor gryta.
Tillbehör
Salt gurka, lingonsylt, gelé
Om du inte har saltgurka hemma kan du snabbt fixa. Skala gurkan och skär den på längden. Skrapa ur de blöta kärnorna med hjälp av en sked. Skär gurkan i kvartsstavar och salta den försiktigt. Låt dra i en kvart. Blanda sedan samman en 1-2-3 lag och låt stå en kvart till.
1 st färsk gurka
2 msk ättika
4 msk socker
6 msk vatten
1 tsk grovsalt
smaglig spis