Falafel i pitabröd


Det blir allt mer populärt med medelhavsmat och vegetariska rätter. Falafel är en sådan där utländsk maträtt som gör segertåg över vårt avlånga land, kanske i synnerhet i storstäderna. Falafel görs av kikärtor som är både mättande och nyttiga. Proteininnehållet överträffar till och med i vissa fall vanligt kött. Helst ska man göra falafel från torkade kikärtor men det går bra att använda kikärtor från burk fast då blir det både dyrare och en något tråkigare smak. Köp hellre torkade kikärtor och lägg dem i blöt över natten kvällen före tillagningen. Falafel brukar serveras i pitabröd tillsammans med grönsaker och någon god dressing. Falafel ska dessutom helst friteras även om det faktiskt går att steka dem i en vanlig stekpanna. Men som modig och entusiastisk kock inser du säkert alla fördelarna med "äkta" falafel och väljer att fritera dem i en vanlig kastrul. Skaffa därför en bra termometer och hetta upp oljan till ca. 180°C och försök hålla temperaturen där. sedan är det bara att köra på.

4 pers.

1 burk kikärter eller ca. 400g
1 st finhackad gul lök
1 st pressad vitlöksklyfta
1 tsk mald spiskummin
0.5 tsk salt
0.5 dl hackad bladpersilja
2 krm harissa eller sambal oelek
2 msk mjöl
Olja till fritering

Gör så här:

Häll bort blötläggningsvattnet som ärtorna legat i under natten och häll över kikärtorna i en stor kastrul. Fyll på med nytt vatten och låt koka upp. Se sedan till att ärtorna får sjuda under 50-60 min. Häll åter igen bort vattnet och låt svalna. Häll över kikärtorna i en mixer eller matberedare och fyll på med de andra varorna förutom mjölet. Mixa ordentligt och pudra över mjöl tills du får en lämplig pasta. Ställ undan kallt. Hit fram kan du gärna förbereda både en och två dagar i förväg.
Forma nu "pastan" till pingisbollstora bullar och platta sedan ut dem en aning. Värm upp olja i kastrul tills du nått ca. 180°C och sänk ner ett antal bullar och låt fritera tills de blir härligt gyllenbruna, cirka 6-7 minuter. Lägg över de färdiggjorda bullarna i en torkpappersbeklädd ugnsform och ställ in i 80-90°C varm ugn under tiden som du fortsätter ditt friterande. Servera med pitabröd, skivad rödlök, tomater, gurka och någon god dressing, kanske en mynta eller citrondoftande yoghurt.

Shahia tayebah!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0