Lammfärsfrikadeller i mustig tomatsås


Det är svårt att veta var gränsen går för husmanskost och annan mat. Därför passar jag på och framför ett stort tack till alla nyfikna svenskar och nysvenskar som på ett eller annat sätt bidragit till det enorma utbud av kryddor och andra influenser som bidrar till kvalitetshöjning av vårt utbud på köksbordet. Tack!

Idag hämtar vi influensen ifrån Marocko med lamm, stekt vitlök och spiskummin till vår middag. Börja med att fixa tomatsåsen så kan du sedan rulla frikadeller i lugn och ro.

4 pers.

Tomatsåsen
1,5 tsk  hel spiskummin 
1 st  gul lök, finhackad 
2 st  vitlöksklyftor, hackade 
3 msk  olivolja, till stekning 
800 g  hela tomater på burk 
vatten efter behov 
1 msk  tomatpuré 
1 tsk  strösocker 
1,5 tsk  salt 
0,5 tsk  svartpeppar 

Lammfärsfrikadeller
400 g  lammfärs 
1 vit bröd eller 1 dl ströbröd 
1 dl  yoghurt  
1 tsk  salt 
2 krm  svartpeppar 

Gör så här:

Tomatsåsen:
Fräs spiskummin i olivolja. När den börjar  sprida sin underbara doft fortsätter du med lök och vitlök i olivolja i en rymlig kastrull. Häll i tomaterna och tillsätt tomatpuré, strösocker, salt och svartpeppar och eventuellt vatten. Låt småkoka på svag värme ca 15 minuter. Mosa tomaterna något med en gaffel.

Frikadeller:
Blanda ströbröd och yoghurt i en bunke och låt det svälla något. Blanda i lammfärs samt salt och peppar. Rulla färsen till runda bollar och lägg försiktigt ner dem i den varma tomatsåsen. Låt koka på svag värme ca 7 minuter eller tills frikadellerna är genomkokta.  

Servera med pasta, risotto eller i värsta fall potatismos.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0