Lammfärsfrikadeller i mustig tomatsås
Det är svårt att veta var gränsen går för husmanskost och annan mat. Därför passar jag på och framför ett stort tack till alla nyfikna svenskar och nysvenskar som på ett eller annat sätt bidragit till det enorma utbud av kryddor och andra influenser som bidrar till kvalitetshöjning av vårt utbud på köksbordet. Tack!
Idag hämtar vi influensen ifrån Marocko med lamm, stekt vitlök och spiskummin till vår middag. Börja med att fixa tomatsåsen så kan du sedan rulla frikadeller i lugn och ro.
4 pers.
Tomatsåsen
1,5 tsk hel spiskummin
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, hackade
3 msk olivolja, till stekning
800 g hela tomater på burk
vatten efter behov
1 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Lammfärsfrikadeller
400 g lammfärs
1 vit bröd eller 1 dl ströbröd
1 dl yoghurt
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Tomatsåsen:
Fräs spiskummin i olivolja. När den börjar sprida sin underbara doft fortsätter du med lök och vitlök i olivolja i en rymlig kastrull. Häll i tomaterna och tillsätt tomatpuré, strösocker, salt och svartpeppar och eventuellt vatten. Låt småkoka på svag värme ca 15 minuter. Mosa tomaterna något med en gaffel.
Frikadeller:
Blanda ströbröd och yoghurt i en bunke och låt det svälla något. Blanda i lammfärs samt salt och peppar. Rulla färsen till runda bollar och lägg försiktigt ner dem i den varma tomatsåsen. Låt koka på svag värme ca 7 minuter eller tills frikadellerna är genomkokta.
Servera med pasta, risotto eller i värsta fall potatismos.