Stuvade makaroner och köttbullar


Barnens favorit. Fast när slutar man egentligen vara barn? Tur för oss vuxna att man aldrig gör det. Nå, hur gör man stuvade makaroner då? Det finns två bra sätt. Metod #1. Koka upp mjölk med lite smör och salt. Tillsätt makaronerna och koka mycket försiktigt tills mjölken och stärkelsen i makaronerna har bildat en skön förening. Metod #2. Koka makaronerna på traditionellt sätt. Gör samtidigt en redning. När makaronerna kokat färdigt häller du av vattnet och tillsätter lämplig mängd redning. Krydda. Fast då infinner sig frågan hur man gör en redning. Busenkelt. Värm upp mjölk, smör, krydda och red av med lite maizena. klart!

enl. #1

5 dl makaroner (Kungsörnen Gammaldags Ideal)
1 liter mjölk
0,5 tsk salt
malen peppar
muskotnöt, helst färskriven.


Till detta ska det vara köttbullar, små köttfärsbiffar eller i absolut nödfall falukorv. Men har du bara lite koll på planeringen behöver du inte hemfalla åt sådana odygder som korv. Då hinner du lätt smälla ihop lite smet och platta till några småbiffar.

4 pers.

500 g köttfärs
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
½ tsk salt
smör
1 tsk grovmalen peppar, t ex - vit- svart- grön- och rosépeppar
1 tsk soja

Gör så här

Blanda köttfärs, vitlök, dijonsenap och salt till en jämn färs. Forma färsen till några småbiffar eller rulla köttbullar. Ett tips är att blöta händerna under tiden du håller på med köttfärs. Allting blir så mycket enklare. Stek dem i smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Ta upp biffarna.

Intressant fortsättning

I detta läge föreslår jag att man deglacerar stekpannan. Alltså att man kokar ur pannan först med lite vatten, sedan creme fraiche eller grädde. Tillsätt lite soja och önskade kryddor och voila. Du har en god sås till maten  Lägg ner biffarna. Koka försiktigt någon min. Mums!


Gorgonzolafylld Laxfilé med sherrysås

Ahhh. Äntligen fredag! Och då måste man unna sig lite fredagslyx. Lax är en underbar fisk. Lätt att tillreda och god i smaken. Att den dessutom är nyttig gör ju inte saken mindre tråkig, eller hur? Här plockar vi fram ett ganska så populär laxrecept. Börja med såsen så slipper du stressa. Börja med att koka ihop vatten med en halv buljongtärning. Jag brukar dessutom använda mig av lite fisk- och hummerfond. Smaka av. Häll ner både cream fraiche och grädde och låt allt koka en stund. När du tycker att du fått en god smak på fonden kan du fylla på med en god sherry. Dax att smaka av igen. Om du är nöjd med smaken ställer du bara undan kastrullen till dess att det är dax för servering.

Nu kan du börja med laxen. Börja med att söka efter eventuella ben som du i så fall drar ut. Skär även bort bukfett och om det finns kvar några fenor. Dela sedan filébiten rakt av i fyra lika stora bitar. En lämplig middagsstorlek ligger runt 150-170 g. Lägg varje bit med skinnsidan ner på skärbrädan. Gör med en vass kniv ett snitt liksom en "ficka" mitt på varje laxbit. Se till att snittet ej blir för djupt i början och i slutet. Lägg nu laxbitarna i en smord, ugnsfast form. Fördela osten i "fickan" på varje laxbit. Pensla laxen med olja och salta lätt över det hela. Drag några varv på pepparkvarnen också. Sätt ugnen på 200° och ställ laxen på galler i mitten av ugnen i 6-8 minuter. När fisken ligger i ugnen och gosar till sig så passar du på och värmer upp såsen och pressar potatisen. Om du tycker såsen är lite för "rinnig" spär du bara med lite maizenaredning. Lätt som en plätt.


Det här behövs

600-700 g benfri mittbit av laxfilé 
100-150 g gorgonzola eller annan mild ädelost
ca 1 msk oliv- eller matolja olja till pensling
ca 1/2 tsk flingsalt och lite peppar

Sherrysås:

1 1/2 dl crème fraiche
1 1/2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 dl torr sherry
1-2 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning

Gör så här:

Servera pressad potatis, citron och sherrysås. Glöm inte bort sallad. Jag tycker att smörslungad sparris eller haricote verts passar också bra.

Vintips: Jag skulle nog satsa på en god Riesling och då kanske en New Zeeländare. Stoneleigh Riesling (nr 6498) Riesling har den där friskheten och lätta sötman som behövs till gorgonzolan.

Flygande Jakob


När jag först hörde talas om denna maträtt associerade jag direkt till en papegoja. Jag hade själv en dvärgara som jag kallade för Jakob och blev därför mycket skeptisk till vad detta kunde vara. Men jag blev glatt överraskad och Jakob har fortsatt sitt flygande in i munnen hemma hos oss.
Maträtten lär ha publicerats första gången 1976 i mattidningen Allt om mat och ska ha fått namnet efter sin upphovsman, Ove Jakobsson, som var verksam inom flygfrakt. Där ser man.

Återigen är det fråga om en relativt enkel maträtt att brassa. Du använder dig helt enkelt av kycklingkött som du skär upp i småbitar. Några brukar riva upp en grillad kyckling men det går lika att steka upp annat kycklingkött. Fördela runt i formen och häll på en blandning av grädde, cream fraiche och lite upphottad chilisås. Stek bacon på sidan om och fördela över gratängen när du plockar ur den ur ugnen. Enkelt eller hur? Well, här kommer receptet.

4 pers

1 grillad kyckling eller 600 g kycklingfilé
1 pkt bacon
2 dl cream fraiche
1 dl grädde
½ dl chlisås
1 tsk sambal oelek
2 bananer
½ dl salta nötter

Gör så här

Om du har en grillad kyckling så plockar du isär den och skär upp den i småbitar. Om du använder dig av kycklingfilé så kan du också skära upp detta i mindre bitar. Stek i olja och krydda med lite salt och peppar. Fördela kötten i en gratängform. Lägg på bananskivor. Blanda samman fraichen, grädden, sambal och chilisåsen och fördela detta jämt över kycklingen. Ställ in i 200-225°C och gratinera i ca. 20 min. eller tills det ser snyggt ut. Under tiden skär du upp baconen i små bitar och steker detta frasigt. När gratängen är klar fördelar du baconet och jordnötterna eller ställer fram detta á part eller på sidan.

Se till att servera med en fräch sallad och lite ris. Se sedan till att ta en rask promenad då vi inte pratar bantarmat här.

Stekt spätta med remouladsås och stomp

Ahhh, underbara husmanskost! Stekt spätta med hemmagjord remouladsås och stomp är nog en av orsakerna till varför jag började älska fisk som liten. Som västkustsunge var fisk en relativt vanlig rätt på vårt bord. Och mamma kunde verkligen konsten att variera tillbehören i det oändliga. Men denna rätt är nog den som står som segrare efter många ronder. Nå, hur gör man då? Börja med Remouladsåsen så smakerna får en chans att gifta sig. Sedan kan du panera fisken och låta den vila innan det är dax för stekning. Stompen fixar du under tiden.

4 port

Remouladsås

1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
1 msk pressad citron
1 tsk dijonsenap
2 msk hackad inlagd gurka eller bostongurka
1 msk kapris
2 msk hackad persilja
½ hackat hårdkokt ägg
salt och peppar

Gör så här

Rör ihop majonnäs och creme fraiche och krydda med citron, senap. Vänd ner hackad gurka, kapris, persilja och lite hackat ägg. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och ställ svalt till serveringen.

Panerad spätta

5-600 g fisk
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 dl ströbröd
salt och peppar

Gör så här

Häll upp mjöl på tallrik och vänd runt den tinade fisken i detta. Några brukar föreslå att man ska salta och peppra mjölet men det avråder jag ifrån. Personligen tycker jag det är svårt att beräkna saltmängden när man gör så. Det går alldeles utmärkt att salta och peppra när fisken ligger och puttrar i stekpannan. Nå, när du fått mjöl runt hela fisken doppar du sedan densamma i det uppvispade ägget och i samma moment vänder du runt fisken i strö- eller skorpmjöl. Helst av allt ska du använda eget bröd och så långt det är möjligt undvika det där färdiggjorda pulvret som finns att köpa i butiken. Det smakar nämligen inte gott, så är det bara.
När fisken blivit ströad kan du låta den vila innan stekning. Nu kan du till exempel börja skala potatis. När potatisen börjat koka kan det vara dax att steka fisken. Färdigstekta fiskar ska helst serveras direkt men det går bra att låta den vila i ljummen ugn i väntan på att du stekt färdig all fisk och stompen är klar. Och snälla du, stek i smör. Ta lite mindre på tallriken och lägg på rejält med sallad och ta en ordentlig promenad efter maten istället. Denna middag är ingen bantardiet.

 


Raggmunkar med fläsk


Raggmunkar är barnsligt gott. Och egentligen lika simpelt att göra. Man gör helt enkelt en pannkakssmet och fyller på med fint riven råpotatis. Sedan varierar metoderna att smaksätta det hela. Jag väljer att först steka fläsket och spara det flytande fettet i ett plåtmått. Sedan kan jag använda fettet när jag steker raggmunkarna. Då får jag en lämplig sälta till dem. Det är inga problem att samtidigt varmhålla fläsket i ugnen under tiden.

4 port.

8 -10 potatisar. Lite beroende på storlek.
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1-2 ägg

Gör så här

Blanda samman ägg, mjöl och mjölk till lämplig konsistens. Riv potatisen på den fina sidan på rivjärnet. Låt lite av vattnet rinna av och blanda ner potatisen i plättsmeten. Tag sedan några matskedar smet och stek i medelvarm stekpanna tills de fått fin färg.

Gör du en stor laddning är det inga problem att hålla de nygjorda munkarna på varmhållning inne i ugnen. Täck med folie om du känner dig osäker.

Till detta ska man naturligtvis ha lingonsylt och sallad

Bon appetit

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0